مهمترین دلایل سکته مغزی

سکته مغزی وقتی رخ می ردهد که جریان خون به بخشی از مغز متوقف شود. بدون اکسیژن موجود در خون سلول های مغز ظرف مدت یک دقیقه شروع به مردن می کنند. برای جلوگیری از سکته مغزی باید با دلایلی که ممکن است باعث سکته مغزی شود آشنا شوید.

 

انواع سکته مغزی

سکته مغزی می تواند به دو صورت اصلی اتفاق بیفتد: چیزی جریان خون را مسدود می کند یا چیزی باعث خونریزی در مغز می شود.

سکته مغزی ایسکمیک:  در ۸ مورد از ۱۰ سکته مغزی، رگ خونی که خون را به مغز شما می برد، مسدود می شود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که رسوبات چربی از جداره رگ ها جدا شده  و به مغز بروند، یا زمانی که جریان خون ضعیف ناشی از ضربان نامنظم قلب باعث تشکیل لخته خون در مغز شود.

سکته هموراژیک: سکته هموراژیک کمتر از سکته ایسکمیک شایع است اما می تواند جدی تر باشد. این نوع سکته زمانی رخ می دهد که یک رگ خونی در مغز شما دچار پارگی شود.فشار خون بالای کنترل نشده و مصرف بیش از حد داروهای رقیق کننده خون می تواند منجر به این نوع سکته شود.

برخی از افراد دچار حمله ایسکمیک گذرا (TIA) می شوند.  این سکته کوچک به دلیل انسداد موقت است و  باعث آسیب دائمی مغز نمی شود، اما احتمال سکته مغزی در مقیاس کامل را افزایش می دهد.

دلایل بروز سکته مغزی

فشار خون بالا:  فشار خون بالا بزرگترین علت سکته مغزی است. اگر فشار خون شما به طور معمول ۱۳۰ روی ۸۰ یا بالاتر باشد، باید تحت نظر یک پزشک قرار بگیرید.

تنباکو: سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو احتمال سکته مغزی را افزایش می دهد. نیکوتین فشار خون شما را بالا می برد. دود سیگار باعث تجمع چربی در شریان اصلی گردن می شود علاوه بر این نیکوتین، خون شما را غلیظ می کند و احتمال لخته شدن آن را افزایش می دهد.

بیماری قلبی: بیماری های قلبی شامل نقص دریچه های قلب و همچنین فیبریلاسیون دهلیزی یا ضربان قلب نامنظم عامل یک چهارم سکته های مغزی در افراد مسن است.

دیابت: افرادی که دیابت دارند اغلب فشار خون بالایی هم دارند و بیشتر در معرض اضافه وزن هستند. هر دوی این شرایط  احتمال سکته مغزی را افزایش می دهد. دیابت همچنین به رگ های خونی آسیب می رساند که احتمال سکته مغزی را بیشتر می کند. نکته مهم اینجاست که اگر زمانی که سطح قند خونتان بالاست سکته کنید، آسیب مغزی شما بیشتر است.

اضافه وزن:  اگر اضافه وزن دارید، احتمال سکته مغزی شما افزایش می یابد. شما می توانید با ورزش روزانه احتمال سکته مغزی در خود را کاهش دهید.  روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی سریع داشته باشید یا ورزش های تقویت کننده عضلات انجام دهید.

سن: هر کسی ممکن است سکته کند، حتی نوزادان در رحم مادر هم ممکن است دچار چنین مشکلی شوند. به طور کلی، با افزایش سن، احتمال سکته مغزی افزایش می یابد. بعد از ۵۵ سالگی احتمال سکته با گذشت هر دهه دو برابر می شود.

ژنتیک: سکته مغزی می تواند دلایل ژنتیکی داشته باشد. ژنتیک ممکن است استعداد بدن برای ابتلا به فشار خون بالا یا دیابت را افزایش دهد. برخی از سکته‌های مغزی می‌توانند ناشی از یک اختلال ژنتیکی باشند که جریان خون به مغز را مسدود می‌کند.

جنسیت: زنان نسبت به مردان همسن اندکی کمتر در معرض سکته مغزی هستند. اما زنان در سنین بالاتر وقتی دچار سکته مغزی می شوند احتمال بهبودی آنها به نسبت مردان کمتر و در نتیجه احتمال مرگ آنها بیشتر می شود.

نژاد: نژاد هم بر احتمال دچار شدن به سکته مغزی تاثیر دارد. مثلاً سکته‌های مغزی بر آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار و آمریکایی‌های اسپانیایی تبار غیرسفید پوست بسیار بیشتر از هر گروه دیگری در ایالات متحده تأثیر می‌گذارد. ابتلا به بیماری سلول داسی شکل(یک بیماری ژنتیکی که می‌تواند شریان‌ها را باریک کند و جریان خون را مختل کند) نیز در این گروه‌ها و در افرادی که نسلشان به مدیترانه، خاورمیانه یا آسیا می رسد بیشتر است.

keyboard_arrow_up