با نشانه های کم آبی بدن آشنا شوید

کم آبی بدن زمانی رخ می ردهد که میزان آبی که بدن شما دریافت می کند کمتر از میزان آبی باشد که از دست می دهد. این امر انجام برخی از کارهای اساسی مانند ثابت نگه داشتن دمای بدن و دفع مواد زائد را برای بدن شما دشوار می کند. بدن ما هنگام عرق، اشک ریختن و دفع ادرار و مدفوع آب از دست می دهد. حتی نفس کشیدن هم باعث از دست رفتن کمی از آب بدن می شود. معمولاً آب از دست رفته با چیزی که می نوشید و می خورید جبران می شود. اما هوای گرم، ورزش و برخی  بیماری ها می توانند تعادل آب در بدن  شما را از بین ببرند.

بیش از نیمی از وزن بدن شما از آب تشکیل شده است. بنابراین کمبود آب می تواند تاثیرات گسترده ای بر عملکرد بدن ما داشته باشد. کم آبی خفیف می تواند باعث احساس خستگی و سردرد شود. حتی این امر بر تمرکز ذهنی، خلق و خو و حافظه شما هم تاثیر منفی دارد. کم آبی حتی می تواند باعث کاهش فشار خون شود.

 

نشانه های کم آبی بدن

مهمترین نشانه کم آبی بدن احساس تشنگی است. وقتی آب بدن شما کم می شود شما به آب احساس نیاز کرده و تشنه می شوید . البته این عملکرد در افراد مسن کم رنگ است و افراد مسن کمتر تشنه می شوند. از دیگر نشانه های کم آبی بدن دهان خشک و چسبناک، کاهش تعداد دفعات ادرار در روز(کمتر از ۴ بار در روز)، رنگ تیره و بوی تند ادرار،  احساس سرگیجه یا سبکی سر است. در موارد حاد ممکن است کم آبی باعث افزایش سرعت تنفس و ضربان قلب و احساس سردرگمی یا بدخلقی شود.

نوزادان نمی توانند تشنگی خود را اعلام کنند پس لازم است که مادران نشانه های تشنگی و کم آبی را در نوزادان بدانند. زبان خشک، گریه های بدون اشک، ادرار کم،  بی قراری، دهان چسبناک و چشم های گود رفته از نشانه های کم آبی بدن نوزاد است. در موارد بسیار حاد ممکن است نوزاد سریع نفس بکشند و نبض تند یا ضعیف داشته باشند.

 

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

هنگامی که علائم زیر را مشاهده کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اسهال بیش از ۲۴ ساعت

احساس سرگیجه، گیجی یا غش

انرژی کم

ضربان قلب یا تنفس سریع

مدفوع سیاه یا خونی

وقتی سطح آب بدن شما خیلی پائین باشد نمی توانید تنها با نوشیدن آب این مشکل را حل کنید. این مساله به درمان اورژانسی که شامل تزریق سرم می شود نیاز دارد.

 

زیاده روی نکنید

در نهایت اینکه برای اینکه به آبی دچار نشوید بهترین کار این است که منتظر نشوید که تشنگی به سراغ شما بیاید. روزانه خود را به نوشیدن چند لیوان آب عادت دهید. البته درست است که به شما توصیه می شود در طول روز مایعات زیاد مصرف کنید اما این به معنی افراط در مصرف آب نیست. وقتی بیش از توانایی کلیه هایتان نوشیدنی می نوشید در نهایت به وضعیتی به نام هیپوناترمی مبتلا می شوید. یعنی سطح سدیم بدن شما بسیار پایین می آید و باعث می شود سلول های شما متورم شوند که این می تواند بسیار خطرناک باشد.

keyboard_arrow_up