سرطان کولورکتال که گاهی سرطان کولون(روده بزرگ) نیز نامیده می شود، زمانی شروع می شود که سلول هایی که روده بزرگ یا راست روده شما را پوشانده اند، خارج از کنترل رشد کنند.
روده بزرگ که بخشی از دستگاه گوارش شما است آب و مواد مغذی غذا را پس از حرکت در معده و روده کوچک جذب می کند. مواد زائد جامد (مدفوع) قبل از انتقال به انتهای روده در روده بزرگ ذخیره می شود. این لوله مواد زائد را تا زمانی که از بدن شما از طریق مقعد خارج شود، نگه می دارد.
اکثر سرطان های کولورکتال تومورهای بی صدا هستند. آنها به کندی رشد می کنند و ممکن است تا زمانی که بزرگ نشوند متوجه هیچ علامتی نشوید اما میتوانید اقداماتی را برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ انجام دهید و در صورت تشخیص زودهنگام میتوانید آن را درمان کنید.
علل سرطان کولورکتال
تقریباً اغلب سرطان های روده بزرگ به صورت پولیپ شروع می شوند، پولیپ ها زائده هائی هستند که در سطح داخلی کولون شما ایجاد می شوند. خود پولیپ ها معمولا سرطان نیستند. زمانی که تعداد پولیپ ها زیاد یا اندازه آنها بزرگتر از ۲ سانتیمتر باشد امکان سرطانی شدن آنها افزایش می یابد.
عوامل خطر سرطان روده بزرگ
هر کسی ممکن است به سرطان روده بزرگ مبتلا شود. شانس ابتلا به سرطان کولورکتال در طول زندگی برای مردان ۱ در۲۲ و برای زنان ۱ در۲۴ است.
مواردی که می توانند احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد عبارتند از:
سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان کولورکتال یا پولیپ
رژیم غذایی با مقدار زیادی گوشت قرمز و فرآوری شده
رژیم های غذائی پرچرب
بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
چاقی
سیگار کشیدن
عدم فعالیت
مصرف زیاد الکل
دیابت نوع ۲
علائم سرطان کولورکتال
ممکن است سرطان روده بزرگ هیچ نشانه ای نداشته باشد ولی معمولا با این علایم همراه است:
تغییر در عادات روده شما که از بین نمی رود، مانند یبوست یا اسهال
احساس اینکه روده شما بعد از مدفوع تخلیه نمی شود
خون در مدفوع
مدفوع باریکتر یا نازکتر از حد معمول
درد در ناحیه شکم
معده درد
کاهش وزن بدون علت مشخص
کم خونی
ضعف یا خستگی
تشخیص سرطان کولورکتال
پزشک شما ممکن است خودش شکم شما را معاینه کند تا از وجود یا عدم وجود توده متورم در بدن شما مطمئن شود وی همچنین ممکن است از روش های تشخیصی دیگری هم استفاده کند.
کولونوسکوپی: در این روش از یک لوله نازک و انعطاف پذیر به نام کولونوسکوپ برای مشاهده کل روده بزرگ و راست روده استفاده می شود.
سیگموئیدوسکوپی: در آن تنها آخرین قسمت روده شما مورد بررسی قرار میگیرد.
بیوپسی: پزشک ممکن است در طول کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی مقداری از بافت را خارج کند و برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد.
آزمایش DNA مدفوع: این آزمایش به دنبال تغییرات ژنی خاصی است که ممکن است نشانه سرطان روده بزرگ باشد.
سی تی کولونوگرافی: این روش که کولونوسکوپی مجازی نیز نامیده می شود تصویربرداری از کل روده بزرگ است. این روش زمان کمی نیاز دارد و نسبت به سایر آزمایشات کمتر تهاجمی است.
سایر آزمایشات تصویربرداری ام آر آی یا سونوگرافی می تواند به پزشک شما نگاه بهتری در مورد سلامت روده های شما بدهد.
پیشگیری از سرطان کولورکتال
سبک زندگی سالم بدون دخانیات اولین قدم در پیشگیری از سرطان از هر نوع است. کارشناسان توصیه می کنند که برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ، افراد باید ورزش کنند و تغذیه سالم داشته باشند. انجمن سرطان آمریکا می گوید بزرگسالان باید هر هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه ورزش با شدت بالا (یا ترکیبی از اینها) داشته باشند.
رژیم غذایی کم چرب و پر فیبر برای جلوگیری از سرطان روده توصیه می شود. مصرف گوشت قرمز و سایر غذاهای پرچرب را کاهش دهید. شما می توانید پروتئین مورد نیاز خود را از محصولات لبنی کم چرب، آجیل، لوبیا، عدس و سویا دریافت کنید.