سرطان مثانه چیست؟

سرطان مثانه یک نوع سرطان شایع است که از سلول های مثانه شروع می شود. مثانه یک اندام عضلانی در قسمت پایین شکم شماست که ادرار را ذخیره می کند. سرطان مثانه اغلب از سلول‌هایی (سلول‌های اروتلیال) که داخل مثانه را پوشانده‌اند، شروع می‌شود. اغلب سرطان مثانه در مراحل اولیه، زمانی که سرطان قابل درمان است، تشخیص داده می شود.

علائم

علائم و نشانه های سرطان مثانه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

وجود خون در ادرار بدون درد

تکرر ادرار

ادرار دردناک

کمر درد

درد در ناحیه شکم

درد در ناحیه لگن

احساس نیاز به ادرار کردن چندین بار در طول شب

علل

زمانی سلول های مثانه بصورت غیر طبیعی شروع به رشد کنند سرطان مثانه بروز می کند. در واقع بجای رشد و تقسیم سلولی در یک نظم مشخص، در سلول ها جهشی رخ داده که باعث رشد خارج از کنترل سلول ها می شود. سلول‌های غیرطبیعی توموری را تشکیل می‌دهند که می‌تواند به بافت طبیعی بدن حمله کرده و آن را از بین ببرد. با گذشت زمان، سلول‌های غیرطبیعی می‌توانند جدا شده و در بدن پخش شوند.

انواع سرطان مثانه

انواع مختلف سلول های مثانه می توانند سرطانی شوند. نوع سلول مثانه که در آن سرطان شروع می شود، نوع سرطان مثانه را تعیین می کند. انواع سرطان مثانه عبارتند از:

همانژیوم: از توده یا انبوهی از عروق خونی در دیواره مثانه تشکیل شده اند.

پاپیلوم معکوس: این تومورها بر روی پوشش داخلی مثانه ایجاد می‌ شوند و سطح صافی دارند و معمولا خوش خیم هستند.

لیومیوم: از لایه عضلانی دیواره مثانه ناشی می شوند.

لیپوم: این نوع، از سلول ‌های لایه چربی دور مثانه به وجود می آید.

نوروفیبروم: این تومورها از بافت عصبی مثانه نشأت می‌ گیرند.

پاپیلوم: این تومورها از سلول‌های اوروتلیال ترنزیشنال که پوشش داخلی مثانه و مجاری ادراری را تشکیل می‌ دهند، ناشی می شوند.

عوامل خطر

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهند عبارتند از:

دخانیات:  سیگار، سیگار برگ، پیپ و قلیان ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را با تجمع مواد شیمیایی مضر در ادرار افزایش دهد. وقتی دخانیات مصرف می کنید بدن شما مواد شیمیایی موجود در دود را پردازش می کند و مقداری از آنها را در ادرار دفع می کند. این مواد شیمیایی مضر ممکن است به پوشش مثانه آسیب برساند که می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان مثانه با افزایش سن افزایش می یابد. اگرچه ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما اکثر افرادی که به سرطان مثانه مبتلا می شوند، بالای ۵۵ سال سن دارند.

جنسیت: مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سرطان مثانه هستند.

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص: کلیه ها نقش کلیدی در فیلتر کردن مواد شیمیایی مضر از جریان خون و انتقال آنها به مثانه دارند به همین دلیل، تصور می شود که قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهد. مواد شیمیایی مرتبط با خطر سرطان مثانه شامل آرسنیک و مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت رنگ، لاستیک، چرم، منسوجات و محصولات رنگی است.

التهاب مزمن مثانه: عفونت ها یا التهاب های مزمن یا مکرر ادراری ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهد.

سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان: اگر سرطان مثانه داشته اید، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر است. اگر یکی از خویشاوندان خونی شما – والدین، خواهر و برادر یا فرزند – سابقه سرطان مثانه داشته باشد، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری در شما افزایش یابد.

پیشگیری

اگرچه هیچ راه تضمینی برای پیشگیری از سرطان مثانه وجود ندارد، اما می توانید اقداماتی را برای کمک به کاهش خطر انجام دهید. به عنوان مثال:

سیگار نکشید و اگر سیگار نمی کشید، شروع نکنید.

در مورد مواد شیمیایی احتیاط کنید. اگر با مواد شیمیایی کار می کنید، تمام دستورالعمل های ایمنی را دنبال کنید تا در معرض قرار نگیرید.

انواع میوه ها و سبزیجات را مصرف کنید. یک رژیم غذایی غنی از انواع میوه ها و سبزیجات رنگارنگ انتخاب کنید. آنتی اکسیدان های موجود در میوه ها و سبزیجات ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.

آب به اندازه کافی بنوشید.

توصیه نهائی اینکه خون در ادرار را جدی بگیرید.

 

keyboard_arrow_up